Kezdővidéki

Egy majd' 3 évtizedig városlakó kalandjai vidéken.

Alább megörökítem életem 180 fokos fordulatának mozzanatait - Hogyan és miért költöztem ki Budapestről 35 km-re vidékre? Ez a blog kis önigazolás arról, hogy jól tettem. Ugye.

Linkblog

Garden Junkie

2011.02.18. 18:56 kezdovideki

És megint esik a hó. Nem hiszem el. Tél elején azon gondolkoztam, hogy vajon hogy fog reagálni a testem arra, hogy nem lesz része a szokásos téli fagyoskodásoknak a buszmegállókban, hanem fűtött házban/autóban/irodában tunyul.

Jelentem: mintha a téli depresszió idén kimaradt volna! Nem vagyok a plafonon a boldogságtól, de sokkal normálisabban érzem magam, mint az elmúlt években február vége felé.

De a hó már megint esik. MUST... DO... GARDENING...!!!!!

http://www.moviewatch.in/external.php?title=Dexter%27s+Laboratory&url=aHR0cDovL3d3dy5tZWdhdmlkZW8uY29tL3YvUFpMVFA3VEw=&domain=bWVnYXZpZGVvLmNvbQ==&loggedin=0

Bálint gazda (szorítsunk neki, elég ramatyul van szegény kisöreg) remekbeszabott weboldalán (http://www.balintgazda.hu/kedves-hugom/) egész évre, hétről-hétre listázva van, hogy milyen teendők várnak a kertben következő héten. Őszintén szólva tömörebben és érthetőbben van megfogalmazva, mint a legtöbb szakkönyv, ezért jó előre listáztam, mik várnak rám tavasszal.

1. Az öreg, elhanyagolt gyümölcsfákat meg kell fiatalítani. Drasztikusan vissza kell vágni (akár fele hosszra is) felkopaszodott ágaikat, és a satnya kis egyéves hajtások fölött egy arasszal le kell őket fűrészelni (ezúton is köszönet D.-nek a láncfűrészért, muhhahahaa). Ezekből lesznek a rendes ágak később. Idén valószínűleg nem lesz sok gyümölcs, de jövőre annál jobb.

2. A fiatalabb fákat is meg kell metszeni, a sok kis elburjánzott ágat le kell vagdosni, lehetőleg fagypont feletti időben. Minden fa levágott ágainak helyét be kell kenni fakencével, mert megakadályozza, hogy bemásszanak a kórokozók.

3. Drótkefével meg kell tisztogatni a fák vastagabb ágait és törzsét (amit levakarsz a fáról pl. fóliára, el kell égetni!) és ún. lemosó permetezést kel végezni rajtuk, lehetőség szerint biogazdálkodásban is használható szerekkel (bordói lé, rézgálic, a dobozon jelölt higításban).

4. A fák tövére (ha van) komposzthalmot kell hordani (kb 20-25 centi magasságban), ez a tavaszi esők során bemosódik a talajba, és így "tányért" is könnyebb kialakítani a fák tövénél.

5. A füvet jól meg kell gereblyézni, ez ébresztően hat a gyepre, és az első nyírás után úgy fog nőni, mint a bolondgomba, csak győzze Füvek Réme.

Ezek az alapok, a többit majd később!

Szólj hozzá!

Címkék: tél garden fűrész bálint komposzt metszés gazda február permetezés gyep junkie hóm gyümölcsfa

A bejegyzés trackback címe:

https://kezdovideki.blog.hu/api/trackback/id/tr252671141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása